Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yeni kurulacak tesiste dizel ve benzinli araçların yanı sıra elektrikli araçlar ile batarya üretiminin de yapılacağını belirterek, “Bu şekilde 130 bin adetlik bir batarya kapasitesi ülkemize kazandırılacak. Yatırım sayesinde geleceğin otomotiv sanayisinde, elektrikli ve bağlantılı ticari araçların da en büyük üretim merkezi Türkiye olacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı’na katıldı.
Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ford Otosan ile Ford Avrupa arasında yapılacak satın alma sözleşmesinin imza törenine şahitlik edeceklerini belirterek, böylece Türkiye’yi küresel rekabette ileriye taşıma, teknoloji ve üretim üssüne dönüştürme yolunda önemli bir adım daha atılacağını kaydetti.
“ÜRETİM YAPAN, İSTİHDAM SAĞLAYAN TÜM YATIRIMCILARA SAHİP ÇIKIYORUZ”
Ford Otosan’ın, 2020 Aralık ayında 2 Milyar Avroluk yatırım planını kamuoyu ile paylaştığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu stratejik yatırım planını “Proje Bazlı Devlet Yardımı” kapsamına alarak, her türlü desteği verdiklerini söyledi.
“Bu topraklarda üretim yapan, istihdam sağlayan, ülkemizin gücüne ve potansiyeline inanan tüm yatırımcılara sahip çıkmaya devam ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünkü imza töreni, devletimizin yatırımlarla ilgili kuşatıcı ve destekleyici tavrının en güzel örneğidir. Ford Otosan hâlihazırda Türkiye’deki otomotiv üretiminin ve ihracatının yüzde 25’ini gerçekleştirerek, 12 bin 500 insanımıza istihdam sağlıyor. Yüzde 70’i bulan yerlilik oranı, yüzde 90’a varan ihracat oranı ile firmamız, ülkemizin kalkınmasında çok kritik rol oynuyor. Türkiye otomotiv sanayinin, elektrikli ve bağlantılı araçlarla dönüşmesini sağlayacak bu yatırımla Ford Otosan; Araştırma-Geliştirme, ihracat, üretim ve katma değer etkisi 10 yıla yayılacak büyük bir vizyon ortaya koymaktadır. Proje tamamlandığında Ford Otosan’ın 440 bin olan üretim kapasitesi 650 bine yükselecek; Kocaeli’de üretilip Avrupa’ya ihraç edilen ticari araçlarda Türkiye’nin liderliği daha da perçinlenecektir. Projenin devreye alınmasıyla Ford dışında Volkswagen firması için de 1 tonluk ticari araç üretimi gerçekleştirilecek.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurulacak tesiste dizel ve benzinli araçların yanı sıra elektrikli araçlar ile batarya üretiminin de yapılacağı bilgisini paylaşarak, “Bu şekilde 130 bin adetlik bir batarya kapasitesi ülkemize kazandırılacak. Yatırım sayesinde geleceğin otomotiv sanayisinde; elektrikli ve bağlantılı ticari araçların da en büyük üretim merkezi Türkiye olacaktır” dedi. Yatırımla bölgede ilave 3 bin kişilik doğrudan istihdam oluşacağını, Ford Otosan’ın toplam istihdam sayısının 15 bini aşacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yatırımın, yan sanayiye ciddi katkılar yapmasını, burada ilave 15 bin kişilik dolaylı istihdam gerçekleştirmesini beliyoruz. Ford Otosan, yeni yatırımlarıyla ihracatını yıllık 5,9 milyar dolardan 13 milyar dolara çıkartacak” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley’in kurulacak tesiste üretilecek araçları Avrupa pazarında satmak üzere alım taahhüdü verdiğine dikkati çekerek, sahip olduğu ihracat kapasitesi ile bu yatırımın, cari dengede çok ciddi katkı sağlayacağını kaydetti.
Yatırımın aynı zamanda Türk mühendislerine elektrikli araçlar ve batarya konusunda tasarım, geliştirme ve yazılım gibi alanlarda ciddi kabiliyetler de kazandıracağına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Otomotiv sektörünün geleceğine Türkiye’de yatırım yapan Ford Otosan’ı yürekten tebrik ediyorum” ifadesini kullandı.
“HERKES İÇİN CAZİP BİR YATIRIM İKLİMİ OLUŞTURDUK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de yatırım yapan yerli ve uluslararası şirketlere her gün yenilerinin eklenmesinin gerisinde, son 18 yılda uygulanan girişimci dostu politikalar bulunduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti: “Hayata geçirdiğimiz reformlarla, yatırımcılar arasındaki yerli yabancı ayrımını ortadan kaldırarak, herkes için cazip bir yatırım iklimi oluşturduk. Özel sektörü kalkınma çabalarımızın lokomotifi hâline getirmek için firmalarımıza gereken her türlü teşviki sağladık. Yurt dışı seyahatlerimizde düzenlediğimiz iş forumlarında girişimcilerimizi buluşturarak, yeni ortaklıkların, iş birliklerinin kurulmasına vesile olduk. Hiçbir ayrım yapmadan, sınırlarımız içinde ve dışında firmalarımızın meseleleriyle bizzat ilgilendik, sorunlarının çözülmesi için çaba harcadık. Hamdolsun bu emeklerimizin meyvesini de savunma sanayinden ihracata, müteahhitlik hizmetlerinden turizme kadar her alanda fazlasıyla topladık. Çok değil, daha 10-15 yıl öncesine kadar son derece sınırlı ticaretimizin olduğu ülkelerde, hamdolsun bugün ‘Türk Malı’ ürünler kullanıyor. Savunma sanayii ürünlerimize yönelik rağbet giderek artıyor.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatın miktarı, kalitesi ve ihraç edilen ülke sayısının günden güne yükseldiğini anlatarak, “Ülkemiz; güçlü sanayi alt yapısı, teknolojik yetkinlikleri, nitelikli iş gücü, tedarik zincirlerindeki avantajlı konumu ve kapsamlı teşvik sistemiyle dünyanın her yerinden yatırımları cezbediyor” dedi.
Geçen 18 yılda 79 binin üzerinde yatırım projesi için teşvik belgesi düzenlendiğini, bu belgelerden 136 tanesinin, motorlu kara taşıtları imalatı sektöründe faaliyet gösteren yerli ve uluslararası firmalarla ilgili olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kovid-19 salgınında birçok ülke ekonomik bakımdan daralma yaşarken, Türk ekonomisi toparlama sürecini başarıyla yürütüyor. Ülkemiz aleyhine yapılan onca propagandaya rağmen, 2020 yılını yüzde 1,8’lik bir büyüme oranıyla kapattık. Bu oranla, Çin’in ardından G-20 içerisinde en yüksek büyümeyi kaydeden ülke olduk” diye konuştu.
“TÜRKİYE, YENİDEN ŞEKİLLENECEK KÜRESEL SİSTEMDE HAK ETTİĞİ YERİ MUHAKKAK ALACAK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki bu başarının kahramanlarının en başında imalat sanayisinin geldiğine vurgu yaparak, şu bilgileri paylaştı: “İmalat sektörümüz geçen yılın dördüncü çeyreğinde kaydettiği yüzde 10,5’lik büyüme ile Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya en çok katkı sağlayan sektör oldu. Yine bu dönemde G-20’de sanayi üretimi en çok artan devletlerarasında yer aldık. Sanayi sektörümüz, salgın şartlarında 337 bin ilave istihdam oluşturarak, başarısını daha da perçinledi. Bu süreçte otomotiv sektörümüz de 25 milyar doların üzerinde ihracat yaparak, dış ticaretimizdeki lider konumunu sürdürdü. Geçen yıl 5 kıtada 180 ülkeye 900 binin üzerinde taşıtın ihracatını yaptık. Salgının sebep olduğu sıkıntılara rağmen 2020’de yakaladığımız bu ivme 2021 senesine güçlü bir başlangıç yapmamızı sağladı. Ocak 2021 döneminde sanayi üretim endeksimiz yıllık bazda yüzde 11,9; aylık bazda ise yüzde bir arttı. Benzer şekilde ihracatımız da aynı dönemde, yıllık bazda yüzde 2,3; aylık bazda yüzde 1,6 yükseldi.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 senesini salgınla mücadelenin zafere taşındığı ve orta vadede nitelikli büyüme dönemine girilecek bir yıl olarak değerlendirdiklerinin altını çizerek, “Coğrafi konumu, güçlü altyapısı, şoklara karşı kazandığı dirençle Türkiye’nin, Kovid-19 sonrası yeniden şekillenecek küresel sistemde hak ettiği yeri muhakkak alacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Teknolojide yaşanan hızlı değişimle birlikte rekabet ortamının da yeniden şekillendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapay zekâ, makine öğrenmesi, büyük veri, nanoteknoloji, biyoteknoloji, robotik gibi alanlarda kaydedilen ilerlemelerin; üretimi, tüketimi, sosyal dokuyu ve politikaları süratle dönüştürdüğünü anlattı.
Yakın bir gelecekte akıllı otonom araç teknolojilerinin yaygın şekilde kullanılmaya başlanacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu değişim sürecinin Türkiye için pek çok fırsatı ve tehdidi birlikte barındırdığına dikkati çekti.
“ELEKTRİKLİ, BAĞLANTILI VE OTONOM TİCARİ ARAÇ ÜRETİMİNDE DÜNYADA İLK BEŞTE OLMAYI HEDEFLİYORUZ”
“Geleneksel motorlu araç teknolojilerinin baskın olduğu dönemlerde yeni bir marka ile sektöre girmek zor iken, artık şartlar eşitlenmiş durumdadır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu durum, mevcut otomotiv üreticilerini de geleceğin teknolojilerini içeren yeni yatırımlara zorlamaktadır. Ford Otosan’ın Kocaeli’ndeki yatırımı, işte bu dönüşümün en güzel örneklerinden birini teşkil ediyor. Biz de bir taraftan bu yatırımları teşvik ederken, diğer taraftan da yerli markamızı geliştirerek, ülkemizde rekabetçi bir iklim oluşturmak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Otomobili projesinin de tüm hızıyla devam ettiğine işaret ederek, ilk seri üretim araçları 2022 yılı sonunda banttan indirmeyi arzu ettiklerini söyledi.
Elektrikli, bağlantılı ve otonom ticari araç üretiminde gelecek 10 yılda Avrupa’da lider, dünyada ise ilk beşte olmayı hedeflediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, batarya modül, paket ve hücre yatırımlarına da ayrıca ağırlık verdiklerini, Türkiye’yi dünyanın önemli batarya üretim merkezlerinden biri yapmakta kararlı olduklarını kaydetti.
Yatırımların yanı sıra bilim insanlarının Türkiye’deki faaliyetlerine de çok büyük önem verdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile tersine beyin göçünü destekliyoruz. Buradan bir kez daha yerli veya yabancı bilim insanlarını, araştırmalarına Türkiye’de devam etmeye, açtığımız çağrılara başvurmaya, ülkemizin sunduğu fırsatlardan istifade etmeye davet ediyorum” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ford Otosan’ı aldığı bu stratejik yatırım kararı dolayısıyla tekrar tebrik ederek, Türkiye’yi küresel rekabette bir üst lige taşıyacak yatırımın hayırlı olmasını diledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından, Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ve Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley satın alma protokolüne imza attılar.
Ahmet erdem ,52 yıllık shell bayisine kumpas kurmaya utanmıyormusun?
Ahmet Erdem Shell Türkiye Ülke Başkanı ve Shell&Turcas A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı : Hak Hukuk Kanun Tanımıyorsunuz .
Bazı Yöneticiler SHELL.’DEKİ Konumlarını ve yetkilerini Kötüye kullanarak Gözlerine kestirdikleri bayilere Tuzak kurarak benzin istasyonunu ele geçirmek için her türlü kumpası kuruyorlar. Bayinin Benzin istasyonunu GASP ediyorlar.
Bu yaptıklarınız ANAYASAYA ,İNSAN HAKLARINA ,ADALET VE HUKUKA KANUNLARA AYKIRIDIR
Ahmet erdem ,52 yıllık shell bayisine kumpas kurmaya utanmıyormusun?
Ahmet Erdem Shell Türkiye Ülke Başkanı ve Shell&Turcas A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı : Hak Hukuk Kanun Tanımıyorsunuz .
Bazı Yöneticiler SHELL.’DEKİ Konumlarını ve yetkilerini Kötüye kullanarak Gözlerine kestirdikleri bayilere Tuzak kurarak benzin istasyonunu ele geçirmek için her türlü kumpası kuruyorlar. Bayinin Benzin istasyonunu GASP ediyorlar.
Bu yaptıklarınız ANAYASAYA ,İNSAN HAKLARINA ,ADALET VE HUKUKA KANUNLARA AYKIRIDIR
Ahmet Erdem Shell Türkiye Ülke Başkanı ve Shell&Turcas A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı : Hak Hukuk Kanun Tanımıyorsunuz .
Bazı Yöneticiler SHELL.’DEKİ Konumlarını ve yetkilerini Kötüye kullanarak Gözlerine kestirdikleri bayilere Tuzak kurarak benzin istasyonunu ele geçirmek için her türlü kumpası kuruyorlar. Bayinin Benzin istasyonunu GASP ediyorlar.
Bu yaptıklarınız ANAYASAYA ,İNSAN HAKLARINA ,ADALET VE HUKUKA KANUNLARA AYKIRIDIR
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.